Kroos in de Delftse grachten.

Afgelopen zomer heeft het Hoogheemraadschap van Delfland een proef uitgevoerd om te proberen het kroos uit het noordelijke deel van de Delfts grachten te halen. Deze proef  is deels geslaagd. Het is gelukt het water met het kroos zo in beweging te krijgen dat het kroos zich op één punt verzamelt. Er is op die manier 20 kuub kroos uit het water verwijderd.
 
“De proef geeft inzicht in wat mogelijk is met een dergelijke aanpak”, aldus hoogheemraad Hans Middendorp. “Delfland wil meer werk maken van het terugdringen van voedingsstoffen in het water. Daarnaast ga ik met gemeenten verkennen of we meer kunnen doen aan kroos. De proef in Delft neem ik daarbij mee”.

Op een aantal grachten lag eerder zichtbaar minder kroos. Het was echter niet zinvol om door te gaan met de proef omdat de Schie rond Delft vol liep met kroos van elders. Voor al het kroos dat uit de binnenstad bij het gemaal werd verwijderd, zou nu aan de andere kant van Delft net zo veel kroos weer de binnenstad in worden getrokken. Helaas is het kroos dus niet weg. Doordat kroos met deze temperaturen hard aangroeit, liggen de meeste grachten weer vol.

(foto: Delft op Zondag)