‘Alle sluizen gaan open’

Julia Broos
"De gemeente zet alle sluizen wagenwijd open voor auto's. Het wordt straks een chaos met al die toeristen die zoeken naar een parkeerplekje langs de grachten. En dat terwijl de parkeergarages praktisch leegstaan. Dat is toch volstrekt onlogisch!?" stelt Floris le Conge Kleyn van belangenvereniging Zuidpoort.

Hoe groot de woede van binnenstadbewoners is, werd duidelijk tijdens drie drukbezochte bijeenkomsten waar wethouder Junius de plannen uit de doeken deed. Kern van het nieuwe beleid is dat alle plekken in de binnenstad die nu nog gereserveerd zijn voor vergunninghouders (bewoners en ondernemers) beschikbaar komen voor iedereen. Het eerste uur betalen bezoekers een laag tarief, de uren die volgen zijn relatief duur. Wat de tarieven worden, is nog niet bekend. Naast de vrees voor een enorme toename van autoverkeer in de smalle binnenstadsstraatjes, zijn de meeste bewoners ervan overtuigd dat zij straks nog minder plekken hebben om te parkeren. Nu zijn vrijwel alle plekken gereserveerd voor vergunninghouders, maar straks mag iedereen daar staan.

"Door het hogere tarief na het eerste uur parkeren, verwacht de gemeente dat bezoekers kort blijven staan. Dat is een utopie. Toeristen hebben best 20 euro over om een dag in de binnenstad te kunnen parkeren. Die gaan hun auto echt niet verplaatsen na een uurtje;' aldus Le Conge Kleyn. Junius verwacht juist dat bewoners straks sneller een plek zullen vinden. "We werken aan een pakket maatregelen. Zo wordt de tweede bedrijfsvergunning afgeschaft en stellen we een maximum van twee parkeervergunningen per huishouden in de binnenstad;' laat haar woordvoerder weten. Het idee achter het openstellen van alle parkeerplaatsen aan bezoekers is 'gastvrijheid; "We vinden dat bezoekers kort moeten kunnen parkeren om een boodschap te doen. Ook willen we boetes als gevolg van onduidelijkheid voorkomen. Nu komt het vaak voor dat bezoekers een bon krijgen omdat ze per ongeluk op een vergunningplek staan;' aldus de woordvoerder. Daarnaast levert bezoekersparkeren geld op dat de gemeente zegt hard nodig te hebben.

Onduidelijkheid
De bewoners verwachten echter dat het nieuwe beleid juist meer onduidelijkheid creëert en meer geld gaat kosten omdat er meer parkeerwachters nodig zijn. ,,Als ze geld nodig hebben, kunnen ze bewoners toch vragen of die bereid zijn iets meer te betalen voor een vergunning? Ik weet vrij zeker dat het antwoord ja is als ze daarmee de garantie hebben dat er genoeg parkeerruimte is;' zegt Le Conge Kleyn. Junius belooft de Kritiek 'serieus te bekijken; Ze hoopt dat de raad voor de kerst met haar plannen instemt. Gezien alle kritiek lijkt die termijn te ambitieus. De verwachting is dat bewoners massaal bezwaar zullen maken. "Ik ken mensen die tot het uiterste zullen gaan om de plannen tegen te houden, desnoods via de rechter;' zegt Le Conge Kleyn.